Na čo sú nám rýchlotesty ?

30. marca 2020, johanpp, koronavirus politika svet technológie veda

Vieme, jasné, že vieme. Veď nám to všetkým v televízii jasne povedali naši dvaja najvyšší ústavní činitelia. Jeho blahorodie malokarpatský génius Igor a  jeho vysokoblahorodie veľkofatranský veľkorodič Boris. Vravia, že sú nám na dve veci. Z toho tá prvá sa nedá verejne pomenovať.

Ale je to naozaj tak?

Nemeckí vedci a epidemiológovia najnovšie navrhujú v najbližších týždňoch použiť v Nemecku státisíce týchto rýchlotestov (R-testy), ktoré zisťujú prítomnosť protilátok na COVID-18. Ľudia, ktorí by boli pri týchto testoch pozitívni, teda mali by v krvi protilátky proti koronavírusu, by dostali niečo ako očkovací preukaz (kartu) či certifikát imunity, čo by pre nich znamenalo, že by mohli byť vyňatí prakticky zo všetkých obmedzení týkajúcich sa koronavírusu. Boli by považovaní za imúnnych so všetkými z toho vyplývajúcimi dôsledkami a slobodami.

Veľmi podobne uvažujú aj v Británii, kde už aj za týmto účelom rozbehli výrobu niekoľkých miliónov rýchlotestov v prvom rade pre zdravotníkov ale aj bežných občanov.

Na toto sú im rýchlotesty? Hlupáci. Hehe!

A nám sú teda načo? Veď vieme. Na dve veci.

 


Doplnené 1.4.2020

Podľa dnešných informácií idú v Čechách v najbližších dňoch spustiť testovanie obyvateľov R-testami – a to cielene v určitej lokalite, ale aj štatisticky reprezentatívnym výberom v Prahe. Pôjde o niekoľko tisíc testov – vid https://www.lidovky.cz/domov/prymula-chysta-plosny-test-na-koronavirus-u-vzorku-populace-pouziji-se-rychlotesty.

Testování reprezentativního vzorku populace na koronavirus se bude týkat 5000 obyvatel Prahy. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula to ve středu řekl České televizi (ČT). Chce tak zjistit promořenost, tedy podíl nakažených mezi obyvateli Česka.

Rychlotesty, které zjišťují hladinu protilátek v těle po nákaze koronavirem, podle něj budou využity v okolí Litovle na Olomoucku. „Chtěli bychom je použít také pro pracovníky v sociálních službách. Máme v plánu je v pravidelných turnusech používat, abychom byli schopni otestovat tyto pracovníky,“ poznamenal ministr.