Blackout !

1. apríla 2020, johanpp, koronavirus politika Slovensko

Tak nám náš malokarpatský génius Igor Pomätenovič Oňano znova zažiaril. Zjavil sa zástupom a zvestoval, že urobí zázrak.

Blackout. Teda niečo ako výnimočný stav a prakticky úplné zastavenie života na Slovensku na 3 týždne.
Údajným cieľom je záchrana národa a hospodárstva – a to za cenu krátkeho nemilosrdného zavretia všetkého a všetkých do izolácie – až na vojakov a stotisíc kľúčových pracovníkov. Týmto sa – raz a navždy – úplne zlikviduje koronavírus, a hneď potom sa naplno vráti život na Slovensku do normálu a šťastia, rozbehnú sa všetky továrne, obchody, služby, zábava, šport, showbiznis – skrátka všetko.
Toto mi veľmi pripomína tzv. teóriu veľkého skoku. Pred 60-timi rokmi v Číne tí najrevolučnejší vodcovia a kormidelníci hlásali heslo :
Tri roky tvrdej usilovnej práce teraz – a potom tisíc rokov blahobytu!
Výsledkom tohto čínskeho komunistického experimentu bolo veľa rokov hrdlačenia, bieda, hladomor a milióny mŕtvych.

Ale predstavme si na chvíľu, že by to tu na Slovensku naozaj nastalo, ten zázrakblackout. A že by sa nejakým zázrakom podarilo za tri týždne úplne vyhubiť koronavírus. Nasledujúci deň by všetci nastúpili do práce, do tovární, prevádzok, škôl, divadiel, obchodov, barov, reštaurácií, kaderníctiev a úradov.
A začali by slúžiť a vyrábať (teda tí z výrobných prevádzok). Ale pre koho by vyrábali? Kto by ich výrobky (a služby) objednával, kupoval a zaplatil? Veď – ako vieme – Slovensko je exportne orientovaná ekonomika, teda väčšina (možno 70%) produkcie smeruje zahraničným zákazníkom.

Ale čo títo naší zákazníci – odberatelia? Áno, sú zúfalí, deprimovaní, neštastní. Ale nie preto, že by im slovenskí výrobcovia nevedeli, nestíhali či nechceli dodávať svoju produkciu – autá, oceľ, žinčicu. Sú neštastní a zúfalí z toho, že nimi úpenlivo požadované a objednané výrobky nestíhajú dodávať činski a ďalší nie-slovenskí výrobcovia. A aké sú to výrobky? No rúška, respirátory, pľúcne ventilátory, testy (aj rýchlotesty), hygienické potreby, dezinfekcia, ochranné prostriedky. Lieky. Potraviny. Obilie. Ryža. Šošovica.

Blackout!

PS. Alebo že by prvý apríl ?