Vláda, parlament a zbrojný pas

2. apríla 2020, johanpp, filozofia politika Slovensko

Zbrojný pas – či správnejšie zbrojný preukaz – a vláda a parlament.  Čo to má spoločné?
Nič. Ale malo by mať. Podľa mňa určite.
Vysvetlím.
Na to, aby ste získali zbrojný pas, a potom na tomto základe mohli LEGÁLNE nosiť a prípadne aj použiť ZBRAŇ, musíte u nás aj v ďalších demokratických krajinách splniť viacero podmienok. Musíte dosiahnuť istý vek (mentálnu zrelosť), nesmiete mať žiaden vážny trestný záznam a mnoho ďalších. Medzi iným musíte tiež podstúpiť vyšetrenie klinickým psychológom.
Toto vyšetrenie musí objektívne potvrdiť, že máte dostatočné mentálne, emočné, inteligenčné, empatické, sociálne a charakterové predpoklady
na to, aby ste svoju zbraň nosili a prípadne použíli zodpovedne, s veľkou rozvahou a s vedomím všetkých dôsledkov, ktoré by jej použitie mohlo znamenať pre vás ale hlavne ostatných ľudí.
Zbraň, na vlastnenie a použitie ktorej vás zbrojný pas potom oprávňuje, totiž vždy okrem vašej ochrany potenciálne znamená aj ohrozenie zdravia a života iných ľudí v prípade, že by ste ju použili ZLE. Nevhodne, neprimerane, v zlom čase, na zlom mieste, voči nesprávnemu človeku. Že by ste s ňou narábali v afekte, v nepríčetnosti, nekontrolovane. NEZODPOVEDNE.

Za ostatné desaťročia ma pri sledovaní toho, ako sa správajú a čo vystrájajú naši najvyšší vládni, parlamentní a justiční činitelia, opakovane napadlo, prečo títo jedinci nemajú povinne zbrojný pas. Presnejšie, prečo nemajú za sebou objektívne psychologické vyšetrenie potvrdzujúce ich charakterové, inteligenčné, morálne a sociálne predpoklady pre používanie svojej moci. ZBRANE.

Vraví sa, že majetok, zdravie a životy občanov sú v ohrození vždy, keď zasadá vláda či parlament.

Chcel by som preto vážne navrhnúť, aby každý poslanec a člen vlády ešte pred tým, ako sa ide uchádzať alebo ujať svojho ústavného postu, POVINNE absolvoval aspoň také klinické psychologické vyšetrenie, ako je to pri žiadosti o zbrojný pas. Výsledok tohto klinického vyšetrenia by takýto uchádzač musel povinne predložiť tým, ktorí o jeho ústavnom poste rozhodujú. U poslancov sú to voliči – občania, u ministrov a ďalších činiteľov je to spravidla prezident či parlament. Iná – ešte lepšia – možnosť je povinné úplné zverejnenie výsledku takéhoto vyšetrenia – niečo ako transparentný účet politických strán pri voľbách.

Niet totiž pochýb, že vláda a parlament majú v rukách moc a zodpovednosť, ktorá je spôsobilá pri nevhodnom, nesprávnom a nezodpovednom použití spôsobiť mnohonásobne väčšie škody na zdraví a životoch, ako nejaký pištoľník s revolverom či poľovník s brokovnicou.
Rovnaké pravidlo povinného psychologického vyšetrenia by sa malo vzťahovať aj na sudcov všetkých stupňov.

Pozn. Myslím to vážne.