Založ si blog

Súdruh, spi rýchlejšie!

V posledných dňoch – vlastne v ostatných dňoch, teda nie (dúfam) posledných – sme aj my, čo spadáme do rizikovej skupiny starcov onálepkovaných značkou 65+, postrehli, že náš malokarpatský génius, jeho blahorodie Igor Pomätenovič občas zaspí. Aj sám to nakoniec priznáva, keď mešká na dohodnuté stretnutie, zasadanie či tlačovú besedu. Chápem to a som z toho zarmútený. Obávam sa oňho. 25 hodín denne osobne riadi činnosť permanentného krízového štábu, vlády, koaličnej rady, poslaneckého klubu, vystupuje v televízii, rozhlase, poriada aspoň dve tlačové konferencie, píše a číta stovky SMS správ, robí si fotky a zdieľa ich na sociálnych sietiach – no kedy sa má potom poriadne vyspať. Ved ja by som pri takom nasadení bol nieže nevyspatý, ale mŕtvy. Áno, niet mu naozaj čo závidieť. Ale v ťažkých zlomových ćhvíľach národa i celého ľudstva sa takéto veci stávajú a stávali aj v minulosti. Krízové či revolučné časy si žiadajú od historických velikánov aj obete v podobe nevyspatosti.
Hoci by som mal myslieť pozitívne a hľadieť do budúcnosti, predsa len mi myšlienky dosť často vojdú do protismeru. A tak vidiac jeho blahorodie chronicky nevyspaté sa z mojej geriatrickej pamäti samovoľne a neriadene vynorili záznamy momentov spred 100 rokov.

V boľševickom Rusku vtedy mladí nadšení revolucionári (dnes by sme povedali aktivisti) pomáhali v rýchlom tempe likvidovať zaostalosť agrárneho Ruska, bojovať s korupciou, negramotnosťou, súkromným vlastníctvom. Státisíce nadšených mládežníkov vyrážali do celej krajiny, aby tam stavali priehrady, budovali elektrárne, kolektivizovali poľnohospodárstvo . Od svitu do mrku dreli s lopatami na stavbe, po večeroch a nociach pri svetle sviečok (logicky, keďže elektrinu nemali, lebo elektráreň ešte nedostavali) študovali diela Marxa, Lenina a Stalina. Bol to ľúty boj za spravodlivé Slovensko – vlastne Rusko som chcel povedať. A aby to všetko gigantické úsilie stihli úspešne zavŕšiť do konca volebného obdobia (vtedy sa to volalo päťročnica), naozaj toho veľa nenaspali. V pravidelných intervaloch prichádzali ich prácu a výsledky skontrolovať z centra ich starší súdruhovia-spolubojovníci, ostrieľaní profesionálni revolucionári. Prišli, skontrolovali, povzbudili, doniesli nové príkazy, sem-tam niekoho zastrelili alebo vyznamenali. I stávalo sa, že mladí budovatelia počas týchto kontrol klipkali očami, evidentne boli chronicky nevyspatí. Na svoju obranu či ospravedlnenie uvádzali, že im na spánok zostáva málo času.
Traduje sa, že jeden starší súdruh na takúto výhovorku tomu mladšiemu zostra odvetil : Súdruh, spi rýchlejšie!

Chcel by som preto nášmu predsedovi, deväťbolestnému Igorovi Pomätenovičovi poradiť, aby sa vážne zamyslel nad svojim spánkom, jeho deficitom, kvalitou, dĺžkou, hĺbkou i rýchlosťou.
Inak sa môže stať, že z jeho pozície premiéra sa rýchlo stane derniéra.

Pozn.: Uvedenú legendárnu radu – stranícky príkaz zaznamenal a neskôr knižne publikoval Michail Zoščenko.

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 413296x
Priemerná čítanosť článkov: 6888x

Autor blogu

Kategórie