Najlepšia vláda

26. mája 2020, johanpp, filozofia história politika Slovensko svet

Ktorá vláda je najlepšia? Aká forma vlády či spoločenského zriadenia je optimálna?

Túto otázku si spoločnosti, civilizácie ale hlavne filozofi a myslitelia kladú už po stáročia. Ba aj Sid Meier, autor legendárnej ťahovej strategickej počítačovej hry Civilization si ju opakovane kládol.

Ľudstvo už zažilo a viac-menej prežilo všeličo. Rôzne formy diktatúry vrátane zvrhlých a brutálnych genocíd. Otrokárstvo. Matriarchát. Feudalizmus. Republiku. Monarchiu. Konštitučnú monarchiu. Komunizmus. Socializmus (aj s ľudskou tvárou aj bez nej). Reálny socializmus. Fašizmus. Náboženskú autokraciu. Anarchiu. Demokraciu. Liberálnu demokraciu. Ľudovú demokraciu. Ľudovodemokratickú republiku. Islamskú socialistickú džamahíriju. Feminizmus. Kyberpunk. (Pardon – posledné dve formy nás ešte len čakajú).

Aj tu u nás na Slovensku sme už toho mali za ostatných sto rokov tiež dosť.
Bola tu absolutistická rakúsko-uhorská monarchia. Jej rozpad. Slovenská republika rád. Prvá (tzv. buržoázna) Československá republika. Slovenský (tzv. klérofašistický vojnový) štát. Československá republika. Československá socialistická republika. Česká a Slovenská federatívna republika. Slovenská republika.

Normálni naozaj obyčajní ľudia sa však na to dívajú spravidla z praktického hľadiska. Kladú si otázku, za akej vlády sa im osobne žije najlepšie. Kedy sú najspokojnejší a najštastnejší. Aj ich odpovede sú potom také pragmatickejšie.

Viackrát v histórii i v literatúre sa vyskytol názor, že najlepšia by bola vláda osvieteného diktátora. Alebo liberálneho absolutistického monarchu.

Iní pragmatici zasa snívajú o sociálne orientovanej trhovej ekonomike s parlamentnou demokraciou a národne cítiacim prezidentom.
Mne osobne sa však po tom všetkom, čo máme za sebou a čo tu máme momentálne pred sebou najviac pozdáva to, čo v polovici minulého storočia napísal istý insitný český mysliteľ.

Najlepšie sú tie vlády, za ktorých sa nič nedeje.