Vakcína. Vedľajšie účinky – osobná skúsenosť.

18. marca 2021, johanpp, humor koronavirus literatúra technológie veda

Pred pár dňami som osobne absolvoval očkovanie vakcínou (Astra/Zeneca) a chcem tu podať objektívne svedectvo o vedľajších účinkoch, ktoré som zatiaľ u seba zaznamenal.

Pre objektivnosť a vedeckú presnosť udávam niekoľko relevantných skutočností z mojej osobnej anamnézy.
Som mužského pohlavia, v rizikovej vekovej skupine 65+, z relevantných zdravotných indikácií, ktoré som aj uviedol pri vstupnom rozhovore s lekárom, to je senná nádcha – peľová alergia (jarné dreviny a jesenné byliny) –  kontrolovaná, stabilizovaná, kompenzovaná. Pre diagnózy som v protokole uviedol aj predpísané a užívané lieky.

Pri podaní vakcíny (o 9:33 hod. dopoludnia) ani v čase čakania a pozorovania v mieste vakcinácie som nemal žiadne problémy (žiadne bolesti, závrate a pod.) .

Popoludní, večer, v noci a počas nasledujúceho dňa som  zaznamenal (aj pomocou objektívnych meracích prístrojov) nasledovné tri druhy vedľajších účinkov.

1. Popoludní, asi po 6 hodinách po podaní vakcíny, som zaznamenal mierne zvýšenie teploty, ktoré pretrvávalo aj v noci. Ráno – a ani v ďalších dňoch už nebolo prítomné. Išlo o zvýšenú teplotu v intervale 36,3 C – 36,7 C. Meranie som vykonal opakovane a striedavo dvomi rôznymi kalibrovanými teplomermi (digitálny teplomer podpazušný zn. MicroLife a starší ortuťový teplomer – tzv. rýchlobežka, rektálna – s asistenciou). V bežných normálnych podmienkach je moja priemerná telesná teplota v jarnom období (marec-apríl) 35,8 C.

2. Výrazné potlačenia prejavov peľovej alergie. Štípanie očí – úplne vymizlo v priebehu prvého dňa – a bolo výrazne slabšie ešte aj počas druhého dňa. Na tretí deň po očkovaní sa stav vrátil do stavu, aký je u mňa bežný už desiatky rokov počas prvých marcových týždňov. O niečo slabší a kratší bol pokles produkcie sopľa (nosného sekrétu), ktorý sa taktiež po dvoch dňoch vrátil do sezónneho priemeru.

3. Skvalitnenie erekcie. Tento vedľajší účinok sa prejavil opakovane v čase 12-22 hodín po podaní vakcíny. Prejavil sa v dĺžke (čas trvania erekcie), tepovej frekvencii a tuhosti erekcie. Časové hodnoty (v sekundách) a tepovú frekvenciu (1/sek) som meral pomocou osobného smart náramku (FitBit, model Inspire HR čiernej farby), tuhosť bola hodnotená expertíznym odhadom. Kontemplárny index kvality erekcie vzrástol v priemere o 278%. Presné hodnoty v súlade s protokolom GDPR (Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov) poskytnem – vrátane fotodokumentácie – iba na písomné vyžiadanie kompetentným orgánom a zdravotníckym autoritám SR a EU, v krajnom prípade orgánom činným v trestnom konaní.

—-

Svoj zdravotný stav aj naďalej s nádejou pozorne sledujem. Vedľajšie účinky podľa bodov 2. a 3. sa však zatiaľ už – bohužiaľ – neopakovali. Uvidíme.