Založ si blog

Sabotáž

Ako zlovestná ozvena z najkrvavejších rokov minulého storočia – toto slovo ako blesk z jasného neba zahrmelo z úst nášho malokarpatského génia Igora Pomätenoviča deväťbolestného. Nášho súčasného vodcu a zvestovateľa pravdy a spravodlivosti.
Zamrazilo ma.

Sabotér. Sabotáž. Sabotovať.

To všetko tu už bolo. Veľakrát. Znova a znova. Udieralo do nevinných ľudí, aby ich nemilosrdne trestalo. V rôznych časoch a takmer vo všetkých krajinách sveta.
Zo zločinu sabotáže boli v hektických a vypätých obdobiach ľudstva obviňované a potrestané milióny ľudí.
Diktátori a despoti všetkých ideových odtieňov, ale aj demokraticky zvolení držitelia moci rôznych účesov, fazón a farieb pleti obviňovali a likvidovali ako sabotérov všetkých, ktorí stáli v ceste ich osobných ambícií či vidín.
Najprv likvidovali sabotérov najmä z radov svojich politických, národných, rasových či triednych nepriateľov, v neskorších štádiách svojho vládnutia a ochorenia aj svojich spolubojovníkov, spojencov a súdruhov.
Ako sabotéri končili zastrelení pri múre na úsvite ruskí a ukrajinskí roľníci (kulaci), ktorí nechceli alebo nedokázali odovzdať bolševikom nimi predpísané kontingenty (dodávky) potravín, hoci im a ich rodinám hrozil hladomor. Prečo? Lebo sabotovali príkazy revolučnej vlády proletariátu pri budovaní SPRAVODLIVEJ spoločnosti.
Ako sabotéri končili v 50. rokoch v žalároch tiež tisíce českých a slovenských sedliakov, ktorí nedokázali potlačiť svoje reakčné súkromno-vlastnícke pudy a priečili sa myšlienke kolektivizácie poľnohospodárstva.
Ako sabotéri končili všakovakí kverulanti, čo spochybňovali vedúcu úlohu strany tým, že neplnili stranícke príkazy a plány vo výrobe, na poli či v továrni. Keď reptali, lebo sa im nezdalo, že vytýčené ciele a plány sú naozaj dobré (pre spoločnosť) alebo splniteľné.
Ako nebezpeční sabotéri boli počas svetových vojen súdení a streľaní aj vojenskí velitelia, generáli a maršali, ktorí nevedeli splniť fantasmagorické a nesplniteľné rozkazy svojho najvyššieho veliteľa či vodcu.
Ako sabotéri končili aj mnohí nič netušiaci jednoduchí ľudia, ktorí náhodou alebo omylom nedokázali okamžite a rýchlo pochopiť a vykonať, čo od nich ich najvyšší vodca vo svojich dekrétoch či príkazoch požaduje.
Zločin sabotáže slúžil vládcom najmä na to, aby mohli neúspechy a zlyhania pri uskutočňovaní svojich pomýlených či nedomyslených zámerov a cieľov, ktoré preto zákonite končili neúspechmi až katastrofami, zvaliť na iných. Rýchlo, neodvolateľne. Hodiť vinu na druhých – a verejne exemplárne takýchto sabotérov potrestať. Pokiaľ možno raz a navždy zlikvidovať.
Sabotáž. Vážne sa bojím tohto slova. Keď ním v afekte a so slzami v očiach šermuje pred širokou verejnosťou mocou poverený a opantaný jedinec.
Lebo to v nie tak dávnej minulosti bol spravidla len začiatok niečoho oveľa horšieho.

Sabotáž. Zamrazilo ma to slovo. Ale možno som len precitlivelý na historické analógie a ozveny.

Alebo mi – seniorovi – len hučí v ušiach.

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 413518x
Priemerná čítanosť článkov: 6892x

Autor blogu

Kategórie