Založ si blog

Diskusie na internete – má to zmysel?

  • Pozn.: Prapôvodná verzia tohto textu vznikla prvotne ako príspevok do profesionálnej (IT) lokálnej intranetovej konferencie (diskusnej skupiny) pred vyše dvadsiatimi rokmi. Následne som ho – po revízii a skrátení – tiež ešte v tých dávnych časoch publikoval na jednej relatívne známej slovenskej internetovej diskusnej skupine (vtedy to fungovalo ako tzv. mailing list – teda off-line diskusia prostredníctvom e-mailov). A teraz v pandemickej karanténe ako člen rizikovej skupiny 65+ som ho našiel vo svojom počítačovom archíve a zdal sa mi napodiv celkom aktuálny, zaujímavý a relevantný aj dnes. (Odpustite, prosím, gerontovi toľkú domýšľavosť.) A tak som ho ešte viac skrátil, zmodernizoval (najmä terminologicky) v nádeji, že by to mohla byť relevantná a zaujímavá téma aj pre inú skupinu ľudí v inom čase, v inom svete a s inou podstatne širšou a heterogénnejšou skladbou účastníkov.

 

Čítať či nečítať, mlčať či nemlčať?

Opakovane otváraná, na viacerých fórach rozoberaná a stále neuzavretá je štrukturovaná otázka –
Čítať či nečítať príspevky na sociálnych sieťach – blogoch / konferenciách / diskusných fórach  (ďalej tiež DF) ?
A keď čítať, potom aj písať – teda NEMLČAŤ?
Prípadne – len písať, a nečítať?  🙂
….

Rozpitvanou podobou tejto otázky býva často nasledovná modelová situácia:
Aktívny účastník DF (označený v ďalšom ako A1) pošle do DF svoj príspevok, ktorý implicitne alebo explicitne obsahuje jednu či viac otázok smerujúcich implicitne alebo explicitne na jedného (P1) či viacerých/všetkých potenciálnych účastníkov/čitateľov (Pn) DF.
Po nejakom čase – spravidla niekoľko hodín či dní – sa na DF objavia alebo neobjavia reakcie na tento príspevok. S touto prototypovou situáciou sú po jej odoznení spojené 4 druhy turbulencií zachvacujúce účastníka A1 (t1-t4) a 3 druhy turbulencií zachvacujúce P1 resp. Pn (t5-t7) :

t1. nie je žiadna reakcia  -> A1 je roztrpčený a frustrovaný

t2. sú reakcie, ale ten (tí), na koho bol jeho autorom (A1) príspevok smerovaný, sa neprejavil(i). Reakcie tých ostatných sú pre A1 nezaujímavé alebo ho neuspokojujú, neodpovedajú na jeho otázky, prípadne sa pripájajú k jeho otázkam a jeho očakávaniam (odpovede).  -> A1 je frustrovaný, prípadne spolu s ním sú solidárne, koherentne, súfazovo a monochromaticky frustrovaní aj ďalší.

t3. odpovie niekto iný ako P1 – napr. Px, pričom bez ohľadu na obsah jeho odpovede nie je A1 spokojný, pretože si nemôže by istý, či by mlčiaci P1 odpovedal rovnako.  -> A1 je frustrovaný.

t4. odpovie P1, pričom vo svojom príspevku odpovie inak, o inom, resp. sa priamo či nepriamo vyhne očakávanej odpovedi.  -> A1 je frustrovaný, prípadne aj P1 je frustrovaný.

…..

Podľa môjho názoru platí nerovnosť, eventuálne číselné hodnoty veličín t1 – t4 vyjadrujú mieru výskytu daného javu – turbulencie

t1 < t2 < t3 < t4 .

Zo strany P1 resp. Pn nastávajú tieto turbulencie –

t5 – P1(Pn) sa principiálne aktívne nezapája do žiadnych verejných diskusií – nerád „píše“, necíti žiadnu potrebu ani povinnosť „písať“ (reagovať), nemá pocit, že príspevok A1 oslovuje práve jeho, necíti sa kompetentný odpovedať, nepokladá za potrebné zapojiť sa, nepokladá za užitočné (pre seba/spoločnosť/účastníkov diskusie) reagovať,

t6 – P1(Pn) nepokladá TÚTO formu (DF) diskusie a výmeny názorov za vhodnú, hoci pri bezprostrednej verbálnej diskusii by sa asi zapojil a reagoval ,

t7 – z doterajšieho priebehu diskusií prípadne vlastných nepríjemných skúseností zo svojich predošlých príspevkov/odpovedí /konverzácií na DF nadobudol dojem, že RIZIKO NEPOCHOPENIA v tejto forme diskusie je preňho/pre ostatných (A1) príliš vysoké – a z obáv, že k takémuto čomusi dôjde, sa – hoci by možno chcel – nezapojí do diskusie.

Podľa mňa platí nerovnosť –

t5 < t6 < t7 , pričom t5 >= 0, t6 > 0, t7 > 0 .
…..

Je evidentné, že tento MODEL (?) nie je a nemôže byť ani úplný, ani úplne konzistentný – medzi iným aj preto, že neplatí predpoklad UZAVRETÉHO SVETA.

 

Urážky, útoky, konfrontácie

Pomerne častým javom na DF bývajú urážky, útoky a konfrontácie – a to skutočné či domnelé. Zdá sa mi, že jeden a ten istý človek sa z tohto aspektu prejavuje úplne inak pri bezprostrednej verbálnej komunikácií, a inak pri osamelom nerušenom anonymnom koncipovaní svojho príspevku za klávesnicou. Môže sa podstatne viac sústrediť sám sa seba, svoje vlastné pocity, emócie a myšlienky, môže slobodne navrhnúť a postaviť ľubovolnú štylistickú, myšlienkovú či inú konštrukciu. Počas tohto procesu nie je – ani v dobrom, ani v zlom – nijako regulovaný či korigovaný prejavmi (mimikou, hlasom, pohybmi tela) svojich poslucháčov/čitateľov.

Tak sa pri dlhšej diskusii na jednu tému stane, že pri sebemenšom rozdieli v interpretácii pôvodného podnetu a pri asynchronnom a nezávislom vzniku a distribúcii jednotlivých odpovedí – reakcií na prvotný či niektorý z následných príspevkov dôjde k omylom, (samo-)urážkam, nepochopeniu, hľadaniu, nachádzaniu a nemilosrdným porážkam domnelých nepriateľov či protivníkov. Potenciálne sa každý názor či tvrdenie, v ktorom je vyslovený individuálny pohľad na určitý problém, dá v prípade emocionálnej či racionálnej zainteresovanosti neadresných účastníkov konferencie (DF) pochopiť aj ako útok proti hlásateľom iného názoru, zneváženie iných názorov resp. nositeľov/hlásateľov týchto názorov. V konferenciách (DF) by malo  defaulticky platiť gentlemanské správanie v zmysle definície Oscara Wilda („Gentleman je človek, ktorý neurazí city blížneho NEÚMYSELNE„). Pri dostatočne veľkej populácii účastníkov konferencie (stačia desiatky štatisticky rozdielnych pováh) sa však dá s istotou počítať, že niekto niekoho NEÚMYSELNE „urazí“, dotkne sa jeho citov a názorov, resp. niektorý účastník konferencie POCHOPÍ resp. REAGUJE, AKO BY POCHOPIL daný príspevok ako URÁŽKU, ÚTOK, ZNEVÁŽENIE, OHROZENIE, v tom lepšom prípade ako VÝZVU NA KONFLIKT resp. PROVOKÁCIU.
Dá sa dokonca predpokladať, že pri takejto virtuálnej výmene názorov sú jednotlivé príspevky v porovnaní s bežnou priamou verbálnou medziľudskou komunikáciou podstatne viac ovplyvnené momentálnym citovým, psychickým či literárnym rozpoložením prispievateľa. Z tohto hľadiska potom tieto príspevky majú väčšiu vypovednú hodnotu skôr o SUBJEKTOCH diskusie než o samotnom OBJEKTE diskusie v porovnaní s priamou komunikáciou.
Polopatisticky povedané, mám dojem, že KEBY som si mal o jednotlivých účastníkoch internetového diskusného fóra urobiť ako o ľudoch obraz IBA na základe ich vlastných príspevkov v týchto diskusiách, ZARUČENE by som viacerým „UBLÍŽIL“, a MOŽNO – výnimočne – niektorých PRECENIL.

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 413623x
Priemerná čítanosť článkov: 6894x

Autor blogu

Kategórie