Založ si blog

Epidémia. Čo robiť? Koho nasledovať?

 

Veľa a skoro všade sa diskutuje a polemizuje, čo robiť proti závratne rýchlej epidémii koronavírusu. Čím a ako ju zastaviť či aspoň spomaliť na zvládnuteľnú úroveň. Vo vynikajúcom alarmujúcom článku zverejnenom tu https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56, ktorého mierne zredukovaná verzia bola v slovenčine publikovaná tu :https://www.aktuality.sk/clanok/775741/koronavirus-covid19-analyza-tomas-puyeo/, je medzi inými zásadnými informáciami uvedený aj graf – tabuľka Chart 15: Building Up to R = 1. Je to aj pre politikov a laikov zrozumiteľný ilustratívny príklad o možných rozhodnutiach resp. opatreniach, ktoré by umožnili znížiť či postupne úplne zastaviť šírenie epidémie. Skúsim to stručne zrekapitulovať, ešte viac zjednodušiť , mierne preformulovať, doplniť a okomentovať. V zásade po takejto mojej úprave resp. aktuaizácii na naše súčasné domáce podmienky ide spolu o 19  opatreni s rôznou váhou a rôznym efektom na spomalenie epidémie na jednej strane a s rôznymi nákladmi a dôsledkami pre spoločnosť na druhej strane. Pre ľahšie vysvetlenie som celú schému ešte zjednodušil či preformuloval nasledovne:

Predstavme si, že potrebujeme znižiť rýchlosť šírenia (rastu) epidémie pod hodnotu 100 bodov, a tým dosiahnuť to, aby „zajtra bol počet novonakazených nižší ako dnes“. Čím nižšie pod 100 bude toto číslo, tým rýchlejšie  bude počet novonakazených klesať a tým skôr sa epidémia zastaví.

Východzí stav a parametre súčasnej epidémie sú také, že keď neurobíme nič, tak toto číslo bude 250 a bude znamenať nezadržateľný exponenciálny rast epidémie s devastujúcimi a fatálnymi následkami, najmä však zrútením zdravotného systému.. Aby sme situáciu zvrátili, potrebujeme teda v tomto modeli  – príklade prijať a presadiť dodržiavanie opatrení v celkovej bodovej hodnote aspoň 150 bodov.

Jednotlivé opatrenia môžu znížiť túto hodnotu nasledovne :

1. bonus teplého a vlhkého počasia –  30 bodov
2. bonus podpriemernej hustoty obyvateľstva  – 10
3. agresívne masívne testovanie  –  27
4. umývanie rúk, hygiena a dezinfekcia (vrátane výchovnej kampane v médiách)   – 20

5. nosenie rúšok všade mimo domova  – 8
6. vysledovanie (trasovanie) kontaktov nakazených osôb – 20
7. rozsiahla celoplošná dezinfekcia  – 5
8. meranie telesnej teploty na kontrolných bodoch na verejnosti  –  3
9. obmedzenie cestovania  – 12
10. zákaz zhromažďovania na verejnosti (nad určitý počet osôb, napríklad 3 – 5 )  – 12
11. zrušenie konferencií, školení, tréningov  – 5
12. zatvorenie klubov  – 3
13. zrušenie športových podujatí – 10

14. zrušenie kultúrnych, zábavných, náboženských a ďalších hromadných spoločenských podujatí a služieb  – 5
15. zatvorenie reštaurácií a barov – 20
16. zatvorenie materských škôl, škôl a univerzít – 15
17. zatvorenie nie nevyhnutných služieb a obchodov – 5
18. zákaz vychádzania okrem úplne nevyhnutných prípadov (potraviny, lieky, hygienické potreby, zdravotníctvo)  – 20
19. úplný zákaz vychádzania (vrátane nákupu potravín, liekov a pod.)  – 20.

Prvé dva body sa týkajú počasia a demografie, ktoré nemožno ovplyvniť nijakými opatreniami, ale môžu nám dosť pomôcť,
ak nastanú resp. ak sa nás týkajú. Predpokladajme, že bod 1. sa nás zatiaľ netýka (nenastal), ale určite nastane v najbližších týždňoch,
bod 2 „plníme“ (odhadom) na úrovni celého štátu na 30%, teda za 3 body.

Celkovo z ďalších uvedených 17 opatrení boli u nás prijaté, zavedené a dodržiavané- čiastočne či úplne – nasledovné (ide o moje subjektívne hodnotenie):
3. čiastočne   5   (z 27)
4. takmer úplne   19 (z 20)
5. takmer úplne   7   (z 8)

6. takmer úplne  19 (z 20)
7. minimálne   1   (z 5)
8. zatiaľ nie  0   (z 3)
9. úplne   12
10. takmer úplne   10   (z 12)
11. úplne   5
12. úplne   3
13. úplne  10

14. úplne  5
15. úplne  20
16. úplne  15
17. takmer úplne  4 (z 5)
18. čiastočne  8   (z 20)
19. nie  0   (z 20)
—-
spolu 146 bodov.

 

Do požadovaných a potrebných 150 a viac bodov nám chýba len minimum – iba 4 body, ktoré, aj ak nič ďalšie neurobíme, by sme mohli dosiahnuť
onedlho ako bonus zadarmo, keď sa oteplí. Ďalšie body môžeme získať rozšírením testovania, meraním teploty, prípadne zavedením ešte drastickejších opatrení. Na druhej strane, ak sa podarí znížiť denné  počty novonakazených a počty aktívne nakazených,, bude možné dočasne alebo trvalo zrušiť či zmierniť niektoré opatrenia. V prípade eventuálneho nasledného zhoršenia situácie ich  podľa potreby možno opätovne zaviesť.

Pripomínam, že tento model, tabuľka aj číselné hodnoty sú hrubo odhadnuté a silno zjednodušené, ale z pohľadu dnešnej reality v okolitých štátoch ako aj u nás na Slovensku vcelku sedia a vyzerajú pomerne realisticky.

Ak chcete a máte záujem, skúste si aj sami odhadnúť naše domáce aktuálne hodnoty, prípadne aj vstupnú klasifikáciu (obodovanie) jednotlivých opatrení. Silno tiež odporúčam prečitať si originálny článok – prípadne jeho slovenský preklad – pre komplexnejšie pochopenie vážnosti a hĺbky problému tejto pandémie.

Pre úplnosť len dodávam, že tento stav a opatrenia sú tie, ktoré zaviedla a pomerne úspešne a včas presadila predchádzajúca vláda, súčasná vláda ich potvrdila (resp. v nich pokračuje) a ohlásila zavedenie či posilnenie niektorých ďalších (opatrenia 3., 5., 6. a 8.).

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 413523x
Priemerná čítanosť článkov: 6892x

Autor blogu

Kategórie