Založ si blog

Blackout v. 2. 0 a deväťbolestný Igor

Náš malokarpatský génius, deväťbolestný Igor Pomätenovič sa znova zjavil zástupom, aby so slzami v očiach a s tvárou zahalenou závojom zvestoval ďalší zázrak.
Blackout v. 2.0.
Ide o vylepšenú a ešte viac nadprirodzenú, oveľa desivejšiu odrodu toho, čo minule. Tentokrát mu podľa jeho zvestovania ide v prvom rade o životy a blaho starcov.
Najmä však o to, aby táto pohroma netrvala tak dlho, aby sme rýchlo, raz a navždy skoncovali s tou diabolskou pliagou. Aby úbohí starci a stareny nemuseli byť v letných horúčavách zavretí vo svojich panelových príbytkoch.
Tento Igorov zázračný plán má však opäť viacero zásadných chýb. A aj keď to znie neuveriteľne, náš deväťbolestný Igor sa zasa mýli.
Predovšetkým by si mal uvedomiť, že žiaden blackout, ktorý by rýchlo a navždy vykynožil koronavírus neexistuje. Nikde a nikdy neexistoval.
Ani v bájnom Wu-chane nie. Ani v Južnej Korey či Singapure. Aj tam a všade inde na svete koronavírus ďalej existuje a bude existovať. Áno, v skrotenej a zdravotne i ekonomicky zvládnuteľnej podobe a rozsahu. Ale stále za menších či väčších obmedzení a obetí na strane ľudí a spoločnosti.
Koronavírus tu s nami už bude navždy. Tak ako iné skrotené vírusy – sezónna chripka, nachladnutie-nádcha, herpes. Žijeme s nimi v istej viac-menej mierovej koexistencii.
Ale toto počiatočné krotenie a skrotenie koronavírusu bude trvať dlhšie – dlhé mesiace, možno rok. To vidia a zvestujú svojim národom všetci, vie to Angela Merkel, vidí to anglická kráľovná, vie to Sebastian Kurz. Ba možno to DNES už vie aj Donald Trump. Iba náš deväťbolestný to nevie alebo nechce vedieť.
Problém je v tom, že náš malokarpatský génius je netrpezlivý. Predstava, že by mal náš deväťbolestný Igor Pomätenovič ešte dlhé mesiace dennodenne riešiť a na lekárnických váhach zvažovať jemné zásahy a korekcie do života slovenskej spoločnosti, mu spôsobuje migrény a záchvaty paniky. Bolesť, veľa bolesti. 7. 8? 9! Plač a škrípanie zubov.
V článku „Koronavírus – kladivo a tanec“ (https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56, skrátený slovenský preklad https://www.aktuality.sk/clanok/775741/koronavirus-covid19-analyza-tomas-puyeo/) sa tejto fáze krotenia koronavírusu hovorí TANEC.
Tancovanie na hrane noža. Jemné, dlhotrvajúce, trpezlivé a sústredené balancovanie na veľmi tenkej hrazde, kde sa podľa okamžitého vývoja situácie sprísňujú či uvoľnujú obmedzenia a blackoutovania. Tak, aby ten diablov koeficient R, o ktorom Igor Pomätenovič vo svojom zjavení tiež čosi utrúsil, bol stále držaný na uzde – pod hodnotou 1. Tak, aby rozsah pandémie nespôsobil zrútenie zdravotníctva s nepochovanými mŕtvolami uskladnenými na ľade zimného štadióna Ondreja Nepelu, s umierajúcimi na chodbách nemocníc, s hladujúcimi, osamelými a zúfalými starcami i mladíkmi zavretými v skromných príbytkoch, s neobrobenými poliami zarastenými burinou, zatvorenými továrňami, s vyhasnutými obrazovkami a displejmi, vypnutým internetom a bez mobilného signálu.

That is the dance of R: a dance of measures between getting our lives back on track and spreading the disease, one of economy vs. healthcare.“

A ako dlho to teda celé potrvá, tento šialený tanec- harmatanec? No, dlho. Mesiace, možno roky. Dovtedy, kým nebude k dispozícii vakcína. Liek. Kým sa s tou pliagou nenaučíme spolunažívať. Kým ju neskrotíme. Trpezlivosťou, rozumom, rozvahou, zodpovednosťou a pokorou.
Alebo až kým nepomrieme.

PS.: Ja osobne ako starec zaradený do tzv. rizikovej skupiny, s uvažovaným sprísnením opatrení v období nadchádzajúcich veľkonočných sviatkov vrátane prípadného zákazu cestovania a stretávania sa s priateľmi a rodinami súhlasím. Ale to nie je blackout. Je to tanec. Tanečná figúra. Jedna z tých ťažších a bolestivých tanečných figúr. Biblický starozákonný tanec. Ľudstvo takéto tance praktizuje už celé tisícročia. Hola-hop!

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 412361x
Priemerná čítanosť článkov: 6873x

Autor blogu

Kategórie