Založ si blog

Blackout !

Tak nám náš malokarpatský génius Igor Pomätenovič Oňano znova zažiaril. Zjavil sa zástupom a zvestoval, že urobí zázrak.

Blackout. Teda niečo ako výnimočný stav a prakticky úplné zastavenie života na Slovensku na 3 týždne.
Údajným cieľom je záchrana národa a hospodárstva – a to za cenu krátkeho nemilosrdného zavretia všetkého a všetkých do izolácie – až na vojakov a stotisíc kľúčových pracovníkov. Týmto sa – raz a navždy – úplne zlikviduje koronavírus, a hneď potom sa naplno vráti život na Slovensku do normálu a šťastia, rozbehnú sa všetky továrne, obchody, služby, zábava, šport, showbiznis – skrátka všetko.
Toto mi veľmi pripomína tzv. teóriu veľkého skoku. Pred 60-timi rokmi v Číne tí najrevolučnejší vodcovia a kormidelníci hlásali heslo :
Tri roky tvrdej usilovnej práce teraz – a potom tisíc rokov blahobytu!
Výsledkom tohto čínskeho komunistického experimentu bolo veľa rokov hrdlačenia, bieda, hladomor a milióny mŕtvych.

Ale predstavme si na chvíľu, že by to tu na Slovensku naozaj nastalo, ten zázrakblackout. A že by sa nejakým zázrakom podarilo za tri týždne úplne vyhubiť koronavírus. Nasledujúci deň by všetci nastúpili do práce, do tovární, prevádzok, škôl, divadiel, obchodov, barov, reštaurácií, kaderníctiev a úradov.
A začali by slúžiť a vyrábať (teda tí z výrobných prevádzok). Ale pre koho by vyrábali? Kto by ich výrobky (a služby) objednával, kupoval a zaplatil? Veď – ako vieme – Slovensko je exportne orientovaná ekonomika, teda väčšina (možno 70%) produkcie smeruje zahraničným zákazníkom.

Ale čo títo naší zákazníci – odberatelia? Áno, sú zúfalí, deprimovaní, neštastní. Ale nie preto, že by im slovenskí výrobcovia nevedeli, nestíhali či nechceli dodávať svoju produkciu – autá, oceľ, žinčicu. Sú neštastní a zúfalí z toho, že nimi úpenlivo požadované a objednané výrobky nestíhajú dodávať činski a ďalší nie-slovenskí výrobcovia. A aké sú to výrobky? No rúška, respirátory, pľúcne ventilátory, testy (aj rýchlotesty), hygienické potreby, dezinfekcia, ochranné prostriedky. Lieky. Potraviny. Obilie. Ryža. Šošovica.

Blackout!

PS. Alebo že by prvý apríl ?

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

Constanta, NATO, protivzdušná obrana, Rumunsko, vojaci, Mihail Kogalniceanu

Nové letecké dráhy aj škôlky. Sto kilometrov od Ukrajiny rastie najväčšia základňa NATO

18.04.2024 10:35

Rumunsko v posledných rokoch masívne investovalo do obrany.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 413203x
Priemerná čítanosť článkov: 6887x

Autor blogu

Kategórie