Založ si blog

Vláda, parlament a zbrojný pas

Zbrojný pas – či správnejšie zbrojný preukaz – a vláda a parlament.  Čo to má spoločné?
Nič. Ale malo by mať. Podľa mňa určite.
Vysvetlím.
Na to, aby ste získali zbrojný pas, a potom na tomto základe mohli LEGÁLNE nosiť a prípadne aj použiť ZBRAŇ, musíte u nás aj v ďalších demokratických krajinách splniť viacero podmienok. Musíte dosiahnuť istý vek (mentálnu zrelosť), nesmiete mať žiaden vážny trestný záznam a mnoho ďalších. Medzi iným musíte tiež podstúpiť vyšetrenie klinickým psychológom.
Toto vyšetrenie musí objektívne potvrdiť, že máte dostatočné mentálne, emočné, inteligenčné, empatické, sociálne a charakterové predpoklady
na to, aby ste svoju zbraň nosili a prípadne použíli zodpovedne, s veľkou rozvahou a s vedomím všetkých dôsledkov, ktoré by jej použitie mohlo znamenať pre vás ale hlavne ostatných ľudí.
Zbraň, na vlastnenie a použitie ktorej vás zbrojný pas potom oprávňuje, totiž vždy okrem vašej ochrany potenciálne znamená aj ohrozenie zdravia a života iných ľudí v prípade, že by ste ju použili ZLE. Nevhodne, neprimerane, v zlom čase, na zlom mieste, voči nesprávnemu človeku. Že by ste s ňou narábali v afekte, v nepríčetnosti, nekontrolovane. NEZODPOVEDNE.

Za ostatné desaťročia ma pri sledovaní toho, ako sa správajú a čo vystrájajú naši najvyšší vládni, parlamentní a justiční činitelia, opakovane napadlo, prečo títo jedinci nemajú povinne zbrojný pas. Presnejšie, prečo nemajú za sebou objektívne psychologické vyšetrenie potvrdzujúce ich charakterové, inteligenčné, morálne a sociálne predpoklady pre používanie svojej moci. ZBRANE.

Vraví sa, že majetok, zdravie a životy občanov sú v ohrození vždy, keď zasadá vláda či parlament.

Chcel by som preto vážne navrhnúť, aby každý poslanec a člen vlády ešte pred tým, ako sa ide uchádzať alebo ujať svojho ústavného postu, POVINNE absolvoval aspoň také klinické psychologické vyšetrenie, ako je to pri žiadosti o zbrojný pas. Výsledok tohto klinického vyšetrenia by takýto uchádzač musel povinne predložiť tým, ktorí o jeho ústavnom poste rozhodujú. U poslancov sú to voliči – občania, u ministrov a ďalších činiteľov je to spravidla prezident či parlament. Iná – ešte lepšia – možnosť je povinné úplné zverejnenie výsledku takéhoto vyšetrenia – niečo ako transparentný účet politických strán pri voľbách.

Niet totiž pochýb, že vláda a parlament majú v rukách moc a zodpovednosť, ktorá je spôsobilá pri nevhodnom, nesprávnom a nezodpovednom použití spôsobiť mnohonásobne väčšie škody na zdraví a životoch, ako nejaký pištoľník s revolverom či poľovník s brokovnicou.
Rovnaké pravidlo povinného psychologického vyšetrenia by sa malo vzťahovať aj na sudcov všetkých stupňov.

Pozn. Myslím to vážne.

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 413048x
Priemerná čítanosť článkov: 6884x

Autor blogu

Kategórie