Založ si blog

Voľby do NR SR 28. marca 2020 (fikcia)

Je taký žáner v literatúre (fiction), ktorý sa pohráva s predstavou, čo by bolo, keby sa niektorá zlomová udalosť v dejinách nestala alebo sa stala inak alebo inokedy ako v skutočnosti. Označuje sa ako alternatívna história. Častou témou najmä v anglosaskej literatúre v tomto žánri je napríklad fikcia toho, ako by vyzeral súčasný svet (najmä USA) v prípade, že by v druhej svetovej vojne vyhral Hitler a jeho spojenci.
Mňa v samoizolácii v dnešnej našej situácii skôr nutkavo priťahuje jednoduchšia a nám bližšia alternatíva. Ako by dnes vyzeralo dianie u nás na Slovensku, keby boli ostatné voľby do NR SR stanovené o mesiac neskôr ako boli. Teda 28. marca 2020. Ako by asi vyzerala naša dnešná realita? Pričom všetky ostatné okolnosti a udalosti vo svete by sa nezmenili. Pandémia by prebiehala presne rovnako ako teraz, všetky osoby a obsadenie okolo nás by bolo tiež rovnaké.

Nože, skúsme to spoločne rozobrať trochu podrobnejšie. Položme si pre lepšiu predstavu túto otázku: Kde by boli a čo by robili dnes  niektorí naši dejatelia?
Mám na mysli hlavne týchto našich hlavných akčných hrdinov : Igor Matovič (IM), Peter Pellegrini (PP), Zuzana Čaputová (ZC), Andrej Kiska (AK), Robert Fico (RF), Boris Kolár (BK) – a mnohí ďalší vo vedľajších rolách.

V mojich literárno-fantazijných vidinách (za ktoré sa vopred ospravedlňujem, ale nemôžem si momentálne v tejto izolácii sám pomôcť) by to mohlo vyzerať alternatívne napríklad takto :

alt. 1 – všetci naši akční hrdinovia by boli presne tam, kde sú reálne dnes, teda IM na Úrade vlády, PP ako podpredseda parlamentu, ZC v prezidentskom paláci, AK na neznámom mieste, atď.

alt. 2 – PP by bol na úrade vlády (v demisii), IM by bol v nariadenej pandemickej karanténe v talianskych Alpách, kde uviazol po tom, ako sa pokúšal natočiť akčné video z prepychovej horskej vily patriacej údajne RF. AK na neznámom mieste. Ostatní tam, kde v reále k 1. aprílu.

alt. 3 – ZC by ráznym krokom viackrát denne mašírovala podzemnou chodbou medzi prezidentským palácom a úradom vlády. Ako hlavná veliteľka armády SR by stála na čele dočasnej úradnickej vlády národnej spásy, ktorá by riadila štát počas ňou vyhláseného výnimočného stavu. Kancelárom úradníckej vlády by menovala Mariána L. Všetci ostatní hlavní hrdinovia a ďalší ministri a poslanci by boli internovaní v domácej karanténe okrem AK, ktorého miesto pobytu by bolo neznáme.

alt. 4 – predseda parlamentu Andrej D. by vyhlásil parlamentné voľby za neplatné, pretože v dôsledku pandémie a celoštátnej karantény by sa na nich zúčastnilo spolu iba 372 voličov z 2 okrskov na severnom Slovensku, ktorí (voliči) ignorovali pandemický zákaz vychádzania – s výhovorkou, že o ňom nevedeli. Volebné okrsky, kde títo voliči volili, by boli bez okrskovej volebnej komisie, takže odovzdané hlasy by nemal kto zrátať a ani by nikto nemohol vyhotoviť a podpísať zápisnicu. Na čelo revolučnej vlády národného oslobodenia by sa postavil ultraľavicový poslanec Ľuboš B., ktorý by vzápätí rozpustil parlament (v kyseline citrónovej) – s výnimkou RF, pretože ten je nerozpustný. Miesto pobytu AK by bolo aj v tejto alternatíve neznáme.

alt. 5 – armáda Slovenskej republiky by si na svoje čelo ustanovila BK. Generálmajor BK by spolu s väčšou, silne rodinne založenou časťou Policajného zboru a Hasičského zboru, ako aj Speváckeho zboru slovenských učiteľov vyhlásil stanné právo. Generálmajor BK by IM-a napriek jeho modrej knižke povýšil do hodnosti kapitán a zaradil ho na funkciu predsedu prechodnej vlády národného upokojenia. Do domácej karantény pod ozbrojenou ostrahou by boli umiestnení všetci bývalí ministri a poslanci s výnimkou rodiny, obyčajných ľudí a nezávislých osobností. AK stále na neznámom mieste.

alt. 6 – z hlbokej ilegality z útrob minulého storočia by pricválal na bielom koni do hlavného mesta Vladimír M. sprevádzaný Štefanom H. (na čiernom koni) a Jánom S. (na tankoch so striebornou metalízou). Tento triumvirát by ustanovil Pravovernú Slovenskú Republiku, zrušil parlament a zakázal všetky politické strany. Zaviedol by 40-dňový absolútny zákaz vychádzania vrátane vychádzania Slnka a Mesiaca. Miesto pobytu AK naďalej neznáme.

alt 7 …. a tak ďalej, radšej to nebudem viac šponovať, hádam (ako príklad) to stačilo.


Uf!
No čo? Čo myslíte?
Nie je nakoniec predsa len lepšie, keď je to tak, ako to v reále je?
Nemáme my všetci – vrátane našich hlavných hrdinov – vlastne z pekla štastie?
Ako by to tu podľa vás vyzeralo dnes, keby sa naše parlamentné voľby mali konať 28. marca uprostred vrcholiacej pandémie?

PS. Ale bolo to tesne vedľa. Štyri týždne. Mali sme naozaj štastie.

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 412348x
Priemerná čítanosť článkov: 6872x

Autor blogu

Kategórie