Založ si blog

OLANO Ltd.

OĽANO  – spoločnosť s ručením obmedzeným

Bol to úžasný podnikateľský nápad. Inovatívny biznis model.
Obyčajní ľudia. Ako ochranná známka. Obchodná značka. Ale keďže vtedy HO už niekto predbehol. musel pridať aj niečo navyše. Nezávislé osobnosti.

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Spoločnosť s ručením obmedzeným. Spol. s r.o. Eseročka.

Poznáme to. Ide o obchodnú spoločnosť, v ktorej jej majiteľ (tzv. spoločník) ručí za jej záväzky len obmedzene – a to do výšky svojho individuálneho vkladu.
Ide teda o pomerne pofidérnu firmu z hľadiska jej spoľahlivosti a dôveryhodnosti na trhu (verejnosti). Aj preto nemôže napríklad vstúpiť na burzu a ponúkať verejne akcie. Ale v našich špecifických malokarpatských pomeroch to nie je žiaden problém. Majiteľ – spoločník dostal nápad s takouto spoločnosťou fungovať ako legitimný politický subjekt (ako tzv.politické hnutie) a kandidovať vo voľbách. Slobodných, demokratických. Slobodne a demokraticky. A nikto nenamietal. Aspoň na začiatku sa to javilo ako sranda a divadlo pre široké masy. Nová sranda-firma : Igor Matovič – OĽANO s.r.o. To bolo pred desiatimi rokmi.A ukázalo sa, že to celkom funguje. Pozrime sa ako presne.

Predmet podnikania
Získanie čistých nezdaniteľných (apriori už zdanených a teda nezávadných)  peňažných prostriedkov od štátu v podobe tzv. príspevku štátu politickým stranám za získané hlasy v parlamentných voľbách. Podmienkou je získať aspoň 3 % platných hlasov, čo v našich podmienkach je niečo vyše 80 tisíc voličov – priaznivcov. Pre škandálistu, šaša, jútubera, fejsbúkistu, exhibicionistu, psychotika a provokatéra na Slovensku žiaden zásadný problém. S takto získanými financiami môže potom nakladať ľubovoľne a bez kontroly podľa vlastného rozhodnutia.

Cieľ podnikania
Uspokojenie svojich osobných ambícií, pudov a komplexov. V prípade väčšieho úspechu (po prípadnom vstupe do vlády) zakamuflovanie svojich prechádzajúcich daňových či podnkateľských podvodov, machinácií a priestupkov. V pozícii ústavného činiteľa prístup k strategickým dôverným informáciam štátneho i medzinárodného významu poskytujúcim nebývalé možnosti uplatnenia v osobných, podnikateľských, sebaprezentačných, relaxačných, diskreditačných, vydieračských, manipulačných a ďalších aktivitách v prospech (majiteľa) spoločnosti (OĽANO spol. s r.o.).

Zamestnanci a žoldnieri
Pre dosiahnutie svojich obchodných cieľov musí mať majiteľ spoločnosti zamestnancov a žoldnierov, ktorí konajú podľa jeho príkazov a v jeho prospech. Maximálne 150 na plný úväzok (aj keď len na dobu určitú max. 4 roky) plus ďalších ako živnostníkov, tichých (úplne) spoločníkov či dočasne najatých nezávislých freelancerov. O ich nábore, výbere, previerkach, zamestnaní, vyhadzove a plate rozhoduje výlučne majiteľ. Ten ich tiež podľa vlastného uváženia môže kedykoľvek posielať na detektor lži, masmediálny lynč či do mimoparlamentného vyhnanstva. Napriek takýmto hrozbám sa vždy našiel dostatok záujemcov o takýto lukratívny kšeft. V mnohých prípadoch išlo o extrémne ctižiadostivých jedincov podobnej (psychotickej) orientácie vrátane ohrdnutých politických skrachovancov z iných firiem, kde sa im nedarilo uspieť pod vlastnou obchodnou značkou.

Strana a vláda
Vnútorná štruktúra a riadenie spoločnosti OĽANO Ltd. je predmetom obchodného tajomstva. Dlhé roky žiadna štruktúra neexistovala, všetko zastrešoval samotný líder (majiteľ) spolu s maximálne dvomi-tromi ďalšími spoločníkmi či rodinnými príslušníkmi. Za spoločnosť koná jej majiíteľ, ktorý tiež ako jediný má podpisové právo pokiaľ ide o financie, kandidátske listiny, trestné oznámenia, účtovné uzávierky i autorské a ďalšie (napríklad televízne či internetové) práva. Majiteľ má tiež ako jediný právo verejne za firmu vystupovať, hovoriť, tancovať a plakať. To sa týka predovšetkým televíznych a internetových prezentácií ako sú tlačové konferencie, televízne diskusie, videá a fotografie na sociálnych sietiach. Žiadna iná riadiaca, kontrolná či revízna štruktúra v jeho firme nikdy  neexistovala a neexistuje. Žiadne stanovy ani nič podobné, čo by majiteľa prípadne nejako obmedzovalo, regulovalo či iritovalo. Nik ho preto nemohol a nemôže ani teoreticky nahradiť, zastupovať či odvolať. To všetko mohol a môže len on sám samojediný. Nemal a nemá žiadneho vnútorného (v rámci firmy) konkurenta, oponenta či súpera. Nič ako zjazd, konferencia či iné vnútrofiremné (stranícke) fórum, kde by sa eventuálne mohla vyskytovať nejaká slobodná diskusia, voľby či kritická výmena názorov medzi majiteľmi, spoločníkmi či zamestnancami a žoldniermi. Ide o klasický aj keď silno skarikovaný a virtualizovaný príklad totalitnej organizácie, čo však u súkromných obchodných spoločností zameraných na ZISK nie je nič mimoriadne ani zakázané. U politických strán či subjektov činných vo voľbách je to však v demokratických krajinách zväčša zakázané až trestné, minimálne však podozrivé a veľmi nedôveryhodné. U nás nie.

Medzinárodné aspekty
Biznis model, na ktorom je postavená firma OĽANO Ltd., nie je vo svete ojedinelý. V poslednom desaťročí sa podobné koncepty objavili, zažiarili a uspeli aj v ďalších liberálnych demokraciách ako sú Taliansko, Francúzsko či USA. Virtuozita až bizardnosť, akú tento obchodno-politický novotvar nadobudol v našich malokarpatských slovenských podmienkach, je však aj v celosvetovom merítku nevídaná. Zdá sa však, že svoj vrchol a obdobie najväčšej slávy majú tieto novotvary v zahraničí už za sebou.

Budúcnosť
Je viacero možností, čo s tým u nás ďalej bude.

1. Metastázy. Novotvary podobného modelu inšpirované oslnivým úspechom firmy OĽANO spol. s.r.o. začnú vznikať a rýchlo sa širiť do celého organizmu našej malokarpatskej republiky, až ju úplne zahubia.

2. Organizmus štátu a spoločnosti skôr či neskôr rozpozná cudzorodú parazitickú štruktúru novotvaru typu OĽANO, vytvorí si prirodzené protilátky a postupne ho rozloží. Toto však predpokladá, že prirodzená imunita organizmu nie je ešte nezvratne oslabená a že ten novotvar nie je už v organizme príliš zažraný.

3. Novotvar OĽANO Ltd. narastie do takých obludných rozmerov, že sa nedokáže organizovať a udržať pokope ako jeden celok. Jeho primitívna parazitická funkcionalita nedokáže pôvodným autokratickým totalitným spôsobom fungovať na celoštátnej úrovni riadenia krajiny. Rozpadne sa a sám zanikne.

4. Na trhu sa objaví ešte agresívnejšia, mladšia, progresívnejšia a virtuálnejšia politicko-obchodná konštrukcia, ktorá v tvrdom konkurenčnom boji nakoniec firmu OĽANO a jej biznis model nahradí.

5. Majiteľ firmy sa z nejakých dôvodov – napríklad zdravotných (tzv, model Kiska), mentálnych a ústavno-právnych (model Mečiar), epidemiologických (model Boris Johnson)  alebo údržbových (model Fico) – na dlhšiu dobu stiahne z verejného života a zíde tak z oči i z obrazoviek. Firma-novotvar sa následne v dôsledku nenahraditeľnosti jej majiteľa/zakladateľa a neexistencie nejakých pevných štruktúr, pravidiel a procesov alebo nejakého náhradného plánu (contingency plan) rozpadne na prach.

No uvidíme. Ak budeme mať ešte vôbec schopnosť a šancu uvidieť.

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 413599x
Priemerná čítanosť článkov: 6893x

Autor blogu

Kategórie