Založ si blog

Pes a jeho význam

Pes a jeho význam (1.časť)

V dnešnom pretechnizovanom svete plnom áut, automatov, automatických práčok a autorov túži človek vrátiť sa do prírody, dať pookriať svojim citom. Preto si kupuje psov, lebo – ako vraví klasik – Kúpiť si psa je jediný spôsob, ako si získať lásku.
Najjednoduchší spôsob, ako kúpiť psa, je psa ukradnúť. Krádež psa je však vzhľadom na jeho špecifické psychické vlastnosti vec značne nebezpečná. Známy odborník v tejto oblasti bol dobrý vojak Švejk, ale dnes už sú všetci vojaci dobrí. Preto sa krádež psa v súčasnosti temer nevyskytuje. Je bezpečnejšie psa kúpiť. Toľko úvodom. A teraz k samotnému psovi.
Pes je zviera, ktoré – na rozdiel od človeka – nepochádza z opice. Pochádza zo Strednej Ázie, kde žil pôvodne divo ako divý pes v divočine spolu s vlkmi. Pôvodne sa volal kojot, lebo vyzeral celkom ako kojot. Ľudia ho po stáročia kozmetickými zásahmi zmenili na nepoznanie. Dnes máme psov veľkých i malých, chlpatých i holých, s dlhým chvostom, s krátkym chvostom i bez chvosta, psov poľovníckych i povoľníckych, psov ťažných, tlačných, záchranných i smrtonosných, psov na hranie, na brechanie, na strašenie, na jedenie, psov domácich, záhradných a všakovakých iných. Naozaj obrovský výber.

Na príklade jedného druhu psa obecného si teraz ukážeme všetky typické psie charakteristiky.
Pes obecný zvaný tiež Dunčo, Čunčo či Chruňčo – sa začína a končí dvomi pármi nôh. Medzi týmito dvomi pármi sa nachádza samotný pes ako taký. Čo sa týka hlavy, tak tú má jednu. Na hlave má aj najdôležitejší ústroj, akusticko-vegetatívne zariadenie zvané papuľa – tiež morda. Toto mu slúži na brechanie. Každý pes nebrechá. Pes, ktorý brechá, nepočuje. Od toho brechania ohluchol. Ten pes, ktorý nebrechá, je pes – tajnostkár, a nebrechá iba zdanlivo. Takýto pes sa už vybrechal, volá sa vybrechaný pes a je neobyčajne útočný. Dobre vybrechaní psi sú veľmi drahí. Zvyčajne majú rodokmeň. Je to zariadenie, ktoré im umožňuje vyliezť na kmeň, keď rodia. Na takomto kmeni potom už nič nerastie.
Psi bez rodokmeňa brechajú, až sa z hory ozýva. Jednotkou brechavosti je jeden brech. Vysokobrechaví psi sú tiež hľadaní. Slúžia na zvyšovanie sebavedomia bojazlivých ľudí, za ktorých títo brechajú. Dobre zabrechaný pes brechá aj na svojho pána a preto býva uviazaný na reťazi. Tu sa mu brechá pokojnejšie a istejšie.

Ešte malá poznámka k brechavosti. Stanislav Jerzy Lec bezpečne zistil, že aj pes v hlavnom meste brechá centrálnejšie. Tento jav nie je ešte vysvetlený.

Sú psi, ktorí nie sú uviazaní na reťazi a brechajú len vo vlastnom záujme. Takíto psi sú psi diví. Väčšinou žijú vo svorkách. Medzi svorkami vzniká často napätie, ktoré dosahuje až hodnoty 500 voltov. Takéto napätie je už životu nebezpečné. Často sa končí úplným zničením niektorej svorky. Diví psi majú ťažký život. Sami si musia zaobstarávať potravu. Hlad a zima ich často doženú až k trestným činom. Postupne miznú a na ich miesta sú nasadzované turisticky atraktívnejšie a ekonomicky menej nebezpečné muflóny.
Toľko úvodom.
Nabudúce si povieme niečo o chovaní a údržbe psa v domácnosti – https://johanpp.blog.pravda.sk/2020/05/19/pes-prakticke-aplikacie-2-cast/.

(c) jpp 1973

  • Pozn.: 65+ : Memoáre a pisoáre – útržky

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 412352x
Priemerná čítanosť článkov: 6873x

Autor blogu

Kategórie