Založ si blog

Najlepšia vláda

Ktorá vláda je najlepšia? Aká forma vlády či spoločenského zriadenia je optimálna?

Túto otázku si spoločnosti, civilizácie ale hlavne filozofi a myslitelia kladú už po stáročia. Ba aj Sid Meier, autor legendárnej ťahovej strategickej počítačovej hry Civilization si ju opakovane kládol.

Ľudstvo už zažilo a viac-menej prežilo všeličo. Rôzne formy diktatúry vrátane zvrhlých a brutálnych genocíd. Otrokárstvo. Matriarchát. Feudalizmus. Republiku. Monarchiu. Konštitučnú monarchiu. Komunizmus. Socializmus (aj s ľudskou tvárou aj bez nej). Reálny socializmus. Fašizmus. Náboženskú autokraciu. Anarchiu. Demokraciu. Liberálnu demokraciu. Ľudovú demokraciu. Ľudovodemokratickú republiku. Islamskú socialistickú džamahíriju. Feminizmus. Kyberpunk. (Pardon – posledné dve formy nás ešte len čakajú).

Aj tu u nás na Slovensku sme už toho mali za ostatných sto rokov tiež dosť.
Bola tu absolutistická rakúsko-uhorská monarchia. Jej rozpad. Slovenská republika rád. Prvá (tzv. buržoázna) Československá republika. Slovenský (tzv. klérofašistický vojnový) štát. Československá republika. Československá socialistická republika. Česká a Slovenská federatívna republika. Slovenská republika.

Normálni naozaj obyčajní ľudia sa však na to dívajú spravidla z praktického hľadiska. Kladú si otázku, za akej vlády sa im osobne žije najlepšie. Kedy sú najspokojnejší a najštastnejší. Aj ich odpovede sú potom také pragmatickejšie.

Viackrát v histórii i v literatúre sa vyskytol názor, že najlepšia by bola vláda osvieteného diktátora. Alebo liberálneho absolutistického monarchu.

Iní pragmatici zasa snívajú o sociálne orientovanej trhovej ekonomike s parlamentnou demokraciou a národne cítiacim prezidentom.
Mne osobne sa však po tom všetkom, čo máme za sebou a čo tu máme momentálne pred sebou najviac pozdáva to, čo v polovici minulého storočia napísal istý insitný český mysliteľ.

Najlepšie sú tie vlády, za ktorých sa nič nedeje.

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 413581x
Priemerná čítanosť článkov: 6893x

Autor blogu

Kategórie