Založ si blog

Najlepšia vláda

Ktorá vláda je najlepšia? Aká forma vlády či spoločenského zriadenia je optimálna?

Túto otázku si spoločnosti, civilizácie ale hlavne filozofi a myslitelia kladú už po stáročia. Ba aj Sid Meier, autor legendárnej ťahovej strategickej počítačovej hry Civilization si ju opakovane kládol.

Ľudstvo už zažilo a viac-menej prežilo všeličo. Rôzne formy diktatúry vrátane zvrhlých a brutálnych genocíd. Otrokárstvo. Matriarchát. Feudalizmus. Republiku. Monarchiu. Konštitučnú monarchiu. Komunizmus. Socializmus (aj s ľudskou tvárou aj bez nej). Reálny socializmus. Fašizmus. Náboženskú autokraciu. Anarchiu. Demokraciu. Liberálnu demokraciu. Ľudovú demokraciu. Ľudovodemokratickú republiku. Islamskú socialistickú džamahíriju. Feminizmus. Kyberpunk. (Pardon – posledné dve formy nás ešte len čakajú).

Aj tu u nás na Slovensku sme už toho mali za ostatných sto rokov tiež dosť.
Bola tu absolutistická rakúsko-uhorská monarchia. Jej rozpad. Slovenská republika rád. Prvá (tzv. buržoázna) Československá republika. Slovenský (tzv. klérofašistický vojnový) štát. Československá republika. Československá socialistická republika. Česká a Slovenská federatívna republika. Slovenská republika.

Normálni naozaj obyčajní ľudia sa však na to dívajú spravidla z praktického hľadiska. Kladú si otázku, za akej vlády sa im osobne žije najlepšie. Kedy sú najspokojnejší a najštastnejší. Aj ich odpovede sú potom také pragmatickejšie.

Viackrát v histórii i v literatúre sa vyskytol názor, že najlepšia by bola vláda osvieteného diktátora. Alebo liberálneho absolutistického monarchu.

Iní pragmatici zasa snívajú o sociálne orientovanej trhovej ekonomike s parlamentnou demokraciou a národne cítiacim prezidentom.
Mne osobne sa však po tom všetkom, čo máme za sebou a čo tu máme momentálne pred sebou najviac pozdáva to, čo v polovici minulého storočia napísal istý insitný český mysliteľ.

Najlepšie sú tie vlády, za ktorých sa nič nedeje.

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 413647x
Priemerná čítanosť článkov: 6894x

Autor blogu

Kategórie