Založ si blog

Babky-demokratky a bábky-herečky

V novodobej slovenskej operetnej republike sa pospolitý ženský živel aktívne prejavoval v rôznej podobe. V čase despotickej mečiarovskej diktatúry sa tu objavili celé zástupy jeho obdivovateliek a bezmedzných podporovateliek. Väčšinou boli už v staršom zrelom – dnes by sa politicky korektne povedalo seniorskom – veku. Spievali mu, zvonili zvončekmi, na Jeho zavolanie sa húfne schádzali na paši, teda na pasienkoch som chcel povedať, skladali o ňom piesne a básne, neochvejne a demokraticky mu odovzdávali hlasy v každých voľbách. A otec národa, vtedajší národný vodca a karpatský génius nazývaný LenOn, ich nežne a žoviálne nazval babky-demokratky. Tieto babky sa priamo v aktívnej politike vo vláde či parlamente nevyskytovali – teda až na pár odpudzujúcich výnimiek. Tvorili poslušnú, spoľahlivú a disciplinovanú masu, s ktorou mohol mečom opásaný Vojvodca manipulovať a argumentovať podľa ľubovôle.
Počas ďalších desaťročí sa tieto babky-demokratky postupne rozptýlili v iných stranách a hnutiach, z veľkej časti aj v urnových hájoch. Prakticky však o nich nebolo na verejnosti posledné roky počuť.
Až teraz sa tu znova vynárajú akoby znovuzrodené z morskej či pivnej peny. V novej najlepšej slovenskej vláde malokarpatského génia Igora Pomätenoviča ako aj v novom rodovo a majetkovo vyváženom parlamente na čele s jeho blahorodím Borisom Mnohorodičom Kopírnikom. Ide však o podstatne vynovenú, mladšiu, modernejšiu, akčnejšiu a emancipovanejšiu verziu ženského politického živlu. Sú to bábky. A herečky. Prípadne aj dve v jednom – bábkoherečky. Pekne vyfarbené – teda vymaľované, vlastne mejkapované som chcel povedať. Vyčesané. Dobre vymodelované. Nakaderené. Spredu aj zozadu titulované. Titulované,  presnejšie povedané – v pôvodnom znení s titulkami. Vždy pripravené vystúpiť pred kamerami. S dobrou výslovnosťou a gestikuláciou. S vytrénovanou schopnosťou rýchlo sa učiť cudzie texty a gestá akoby to boli ich vlastné. Slová a gestá takmer na nerozoznanie od originálov.  A s hereckou bravúrou ich na požiadanie a za slušný honorár predniesť pred publikom. Pozorne načúvať a interpretovať pokyny režiséra. Vodiť bábky, hovoriť, tancovať a spievať namiesto nich. Tieto bábky-herečky sa vedia dokonale a rýchlo vžiť do akejkoľvek role. Prevteliť sa do hocijakej aj galakticky vzdialenej postavy, postavenia a povolania. Naozaj dokážu zahrať hocikoho a hocičo.
V tomto mi pripomínajú legendárneho herca, národného umelca Františka Dibarboru. Keď mu kolegovia či publicisti na sklonku života vyčítali, že v čase husákovskej normalizácie prijal a stvárňoval aj postavy, postoje a myšlienky veľmi pochybného charakteru, tak Dibarbora odpovedal :
– Za také honoráre zahrám aj Leninovu riť! –

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 412388x
Priemerná čítanosť článkov: 6873x

Autor blogu

Kategórie