Založ si blog

Babky-demokratky a bábky-herečky

V novodobej slovenskej operetnej republike sa pospolitý ženský živel aktívne prejavoval v rôznej podobe. V čase despotickej mečiarovskej diktatúry sa tu objavili celé zástupy jeho obdivovateliek a bezmedzných podporovateliek. Väčšinou boli už v staršom zrelom – dnes by sa politicky korektne povedalo seniorskom – veku. Spievali mu, zvonili zvončekmi, na Jeho zavolanie sa húfne schádzali na paši, teda na pasienkoch som chcel povedať, skladali o ňom piesne a básne, neochvejne a demokraticky mu odovzdávali hlasy v každých voľbách. A otec národa, vtedajší národný vodca a karpatský génius nazývaný LenOn, ich nežne a žoviálne nazval babky-demokratky. Tieto babky sa priamo v aktívnej politike vo vláde či parlamente nevyskytovali – teda až na pár odpudzujúcich výnimiek. Tvorili poslušnú, spoľahlivú a disciplinovanú masu, s ktorou mohol mečom opásaný Vojvodca manipulovať a argumentovať podľa ľubovôle.
Počas ďalších desaťročí sa tieto babky-demokratky postupne rozptýlili v iných stranách a hnutiach, z veľkej časti aj v urnových hájoch. Prakticky však o nich nebolo na verejnosti posledné roky počuť.
Až teraz sa tu znova vynárajú akoby znovuzrodené z morskej či pivnej peny. V novej najlepšej slovenskej vláde malokarpatského génia Igora Pomätenoviča ako aj v novom rodovo a majetkovo vyváženom parlamente na čele s jeho blahorodím Borisom Mnohorodičom Kopírnikom. Ide však o podstatne vynovenú, mladšiu, modernejšiu, akčnejšiu a emancipovanejšiu verziu ženského politického živlu. Sú to bábky. A herečky. Prípadne aj dve v jednom – bábkoherečky. Pekne vyfarbené – teda vymaľované, vlastne mejkapované som chcel povedať. Vyčesané. Dobre vymodelované. Nakaderené. Spredu aj zozadu titulované. Titulované,  presnejšie povedané – v pôvodnom znení s titulkami. Vždy pripravené vystúpiť pred kamerami. S dobrou výslovnosťou a gestikuláciou. S vytrénovanou schopnosťou rýchlo sa učiť cudzie texty a gestá akoby to boli ich vlastné. Slová a gestá takmer na nerozoznanie od originálov.  A s hereckou bravúrou ich na požiadanie a za slušný honorár predniesť pred publikom. Pozorne načúvať a interpretovať pokyny režiséra. Vodiť bábky, hovoriť, tancovať a spievať namiesto nich. Tieto bábky-herečky sa vedia dokonale a rýchlo vžiť do akejkoľvek role. Prevteliť sa do hocijakej aj galakticky vzdialenej postavy, postavenia a povolania. Naozaj dokážu zahrať hocikoho a hocičo.
V tomto mi pripomínajú legendárneho herca, národného umelca Františka Dibarboru. Keď mu kolegovia či publicisti na sklonku života vyčítali, že v čase husákovskej normalizácie prijal a stvárňoval aj postavy, postoje a myšlienky veľmi pochybného charakteru, tak Dibarbora odpovedal :
– Za také honoráre zahrám aj Leninovu riť! –

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 413629x
Priemerná čítanosť článkov: 6894x

Autor blogu

Kategórie