Založ si blog

Oľanizmus – najvyššie (zahnívajúce) štádium populizmu

 

Čo to je? Čo to tam tróni na hornej polici v slovenskej národnej špajze?
To tmavohnedé, čo sa tvári ako slivkový lekvár?
V skutočnosti je to sociálno-politický exkrement plný nestrávených zvyškov skrachovaných politických strán, chorobne ctižiadostivých indivíduí, mocibažných excentrikov a neukojených politikov.
A celú túto kôpku zosnoval, metabolizoval a na výslnie až na vrch police štátnej špajze zo svojich útrob vypudil a nakládol jeden malý trnavský nedouk, daňový podvodník, plagiátor, patologický klamár, populista a psychopat.

Ako to je možné?
Nuž, celé jeho minulé i súčasné snaženie a výsledky sú založené na využití moderných technológií. Sociálnych a asociálnych sietí. Médií. Tieto inštrumenty mu umožnili lacno, rýchlo a efektívne šíriť najrozličnejšie naaražované a nakreslené obrazy, scénky a nápisy v podobe vizuálnych i zvukových efektov.
Celé roky nimi ohlušoval, oslepoval, ohuroval a ohlupoval už aj tak z nedávnej histórie silno opleštený slovenský národ (vrátane marginalizovaných skupín a národnostných menšín).
Postupne sa však ukazuje, že aj všemocné sociálne siete, internety a fejsbúky majú svoje limity. Slabé miesta.
Moc týchto médií je založená na tom, že pomerne realisticky dokážu pôsobiť na zrak a sluch ľudí, ktorí ich sledujú. Svetelnou rýchlosťou dokážu šíriť obrazy a zvuky. Nie však pachy. Smrad.
Len tak je potom možné, že človek si pomýli lekvár s fekáliou.
Stačil by totiž krátky bezprostredný fyzický kontakt s tým masmediálnym produktom na polici – a aj ten najjednoduchší človek by ihneď zbadal že to, čo tam na polici smrdí, nemôže byť v žiadnom prípade lekvár. Hneď by cítil, že tam niečo hnije. Šíri odporný zápach a choroboplodné zárodky. Infekciu. Možno iba jedinci postihnutí COVIDom trpiaci stratou čuchu a chuti nedokážu dočasne rozlíšiť, že to, čo vidia a počujú na svojom mobile, počítači či televízori, nie je lekvár. Ani zďaleka.
Je to zahnívajúci populizmus vo svojom najvyššom – a teda poslednom štádiu.

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 413533x
Priemerná čítanosť článkov: 6892x

Autor blogu

Kategórie