Založ si blog

Naozaj Obyčajní Ľudia

Nemôžem si pomôcť, ale náš malokarpatský génius Igor Pomätenovič zasa raz tresol. Tresol po mojej geriatrickej hlave, z ktorej vypadla ďalšia zaprášená spomienka.
Presnejšie – spomienka na spomienku. Z histórie.
Po roku 1990, keď sa v Európe ako domček z karát zrútil svet reálneho socializmu a sureálneho komunizmu, postupne sa na svetlo božie dostávali najrozličnejšie dokumenty o bezohľadných praktikách a zločinoch, ktoré v našich končinách v mene svetlej budúcnosti páchali komunistické režimy.
V Poľsku sa vtedy v archívoch našli dokumenty, ktoré tam zostali po sovietskych poradcoch – emisároch NKVD. Išlo o akési návody či príručky urýchleného budovania socializmu – presnejšie nastolenia komunistickej diktatúry – v Poľsku koncom štyridsiatych rokov.
Presne a konkrétne, bod po bode, tam bolo uvedené, ako dosadzovať do vedúcich pozícií v štáte spoľahlivé ale nie príliš samostatné či uvažujúce kádre, ako rýchlo identifikovať a likvidovať tých, čo nejako vyčnievajú, ako budovať priemysel založený prevažne na ťažbe surovín a výrobe polotovarov – atď.
A bola tam aj inštrukcia týkajúca sa vlády, justície, tvorby zákonov, príkazov a nariadení. Priamo sa tam uvádzalo, že tieto zákony a nariadenia štátnych orgánov musia byť úmyselne nepresné, nejednoznačné, nekonkrétne a neurčité.
Teda, aby takéto nariadenia a zákony umožňovali rôzny výklad – viaceré často úplne protichodné interpretácie.
Prečo takto?

V Európe, teda minimálne v jeho strednej a východnej časti, sa už od neskoršieho stredoveku uplatňuje koncept tzv. výkladového práva. Tento koncept si tvorivo osvojili aj boľševici budujúci komunizmus v Rusku, aby aspoň trochu zachovali dekórum tzv. právneho štátu s fungujúcimi súdmi a platnými zákonmi. A podľa vzoru sovietskeho Ruska tak následne postupovali viac či menej nadšene a dobrovoľne aj ďalšie bratské národy vrátane nášho a poľského.
Koncept výkladového práva znamená, že sudca, prokurátor či policajtný vyšetrovateľ, ktorý v mene štátu a z moci štátu právo presadzuje a uplatňuje, vynáša žaloby, rozkazy a rozsudky, tak robí podľa toho, ako si v tom-ktorom konkrétnom prípade príslušný zákon vyloží. A čím je zákon nejasnejší a nepresnejší, tým slobodnejšie – svojvoľnejšie ho môže „náš“ (rozumej nami dosadený) sudca, prokurátor a vyšetrovateľ vyložiť. Takto fungujúci „právny štát“ potom bezproblémovo umožňuje obžalovať a odsúdiť podľa potreby kohokoľvek za čokoľvek, ak sú na súdoch, prokuratúre a v polícií dosadené spoľahlivé a poslušné kádre pevne oddané strane a myšlienke diktatúry proletariátu.

Len pre úplnosť dodávam, že v anglosaskom práve sa uplatňuje koncept tzv. precedenčného práva, teda že ak už nejaký súd / sudca raz v nejakom prípade nejako rozhodol, tak každý ďalší súd / sudca musí v rovnakom či obdobnom prípade rozhodnúť rovnako / obdobne. Tento princíp možno dobre vidieť aj v niektorých holywoodskych filmoch z prostredia súdov v USA. Kladní hlavní hrdinovia v role advokátov zastupujúci nevinných tam do poslednej minúty pátrajú a hľadajú v súdnych spisoch ten spásonosný precedens – prípad, ktorý zachráni ich mandanta pred trestom smrti.

Aha – a čo som tým chcel vlastne povedať a čo s tým má spoločné náš génius?
No veľa, skoro všetko.
„Skoro“ preto, že si nemyslím, že Igor Pomätenovič by tento manuál z dielne NKVD (ktorý mimochodom NKVD taktiež opísala z ešte starších monarchistických príručiek) vôbec poznal.

On má takéto postupy vžité a overené z vlastnej praxe za ostatné roky. Celý tento čas fabrikoval a verejne s veľkým humbukom prezentoval najrozličnejšie žaloby, súdy, vyhlásenia, obvinenia. S veľkou pompou oznamoval a sľuboval úžasné nápady, riešenia, plány. Všetky tieto jeho projekty a prejavy mali a majú jeden spoločný znak – sú nejasné, hmlisté a protirečivé až zmätočné. Navzájom nezlučiteľné a spolu ako jeden celok nerealizovateľné.  Každý človek si z nich však môže vybrať ten kúsok, tú časť, ten ich význam či výklad, ktorý mu vyhovuje. Jeho priaznivci a fanúškovia jeden, jeho protivníci druhý. A ich geniálny autor si počká, ako sa to medzi nimi vyvŕbi – a tiež si potom podľa svojej potreby niektorý z tých výkladov vyberie a spätne (ex-post) ho prezentuje ako ten naozajstný, originálny – novinármi neprekrútený, ktorý (aj vtedy a vždy) mal na mysli.
Tento postup mu bez problémov fungoval a prinášal popularitu v čase, keď pôsobil ako akčný hrdina, rebel a revolucionár v parlamente či v uliciach.
Avšak teraz, keď sa – zjavne nedopatrením a na jeho veľké prekvapenia a údes – ocitol na pozícii najvyššieho štátneho činiteľa s veľmi veľkou výkonnou mocou a vplyvom, keď má oficiálnu ústavnú právomoc rozhodovať a vydávať edikty, príkazy a nariadenia, ktorými sa majú riadiť štátne orgány, inštitúcie, policajti, vojaci a občania, a keď tieto jeho oprávnenia a moc sú ešte posilnené mimoriadnymi okolnosťami výnimočnej situácie – tak v tomto čase je takéto jeho počínanie nebezpečné.

Zlovestné.

Nielen preňho, ale hlavne pre štát – spoločnosť a nič netušiacich obyčajných ľudí. Nie je celkom možné, aby dnes už akékoľvek jeho verejné prejavy, v ktorých zvestuje či predkladá oficiálne ďalekosiahle zákonné nariadenia, príkazy, zákazy či zákony, ktoré by si mali VŠETCI naozaj obyčajní ľudia vykladať rovnako, a rovnako – tým istým spôsobom – ich aj plniť či ich plnenie presadzovať, aby takéto jeho prezentácie / zjavenia boli nejasné, hmlisté, protirečivé. Zmätené. Improvizované, nedomyslené, unáhlené.
A to ani v prípade, ak by NAOZAJ chcel budovať SPRAVODLIVÉ Slovensko pre NAOZAJ OBYČAJNÝCH ĽUDÍ.

Zn. Naozaj obyčajní ľudia (NOĽ). Bez nezávislých osobností.

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

Štefan Harabin

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade. Danko áno

05.05.2024 12:42, aktualizované: 13:10

Migaľ podotkol, že ak by SNS trvala na tomto kandidátovi, v Hlase si k tomu budú musieť sadnúť.

Väzenie / Väznica / Cela /

Najviac väzňov v SR malo dokončené len úplné základné vzdelanie

05.05.2024 12:13

Celkovo sa v slovenských ústavoch k 31. decembru 2023 nachádzalo 8 305 odsúdených osôb a 1 419 obvinených osôb.

EU Dollar Euro Parity Explainer

Lídri susedných štátov svoje sľuby o eure nesplnili. Kedy Slováci prestanú platiť korunou, forintom a zlotým?

05.05.2024 11:27

Politici v Česku, Poľsku a Maďarsku mali ambiciózne plány s prijatím spoločnej európskej meny. Zostalo pri kvetnatých rečiach. Ako to vyzerá teraz?

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 414285x
Priemerná čítanosť článkov: 6905x

Autor blogu

Kategórie