Založ si blog

Zrada a rozkol v sociálnej demokracii

Mladý, výrečný, driečny a ctižiadostivý sociálny demokrat chcel rýchlo napredovať. Strana mu dávala možnosti rastu, vystrkovala ho ako vývesný aj obranný štít poctivosti, novosti a úprimnosti pred široké masy priateľov aj nepriateľov, Dostával veľa príležitostí sa ukázať a prejaviť, zoceliť sa v každodennom politickom boji. A národ to aj ocenil, vo voľbách získal na kandidátke svojej rodnej strany najviac preferenčných krúžkov. A tak nečudo, že chcel od svojich straníckych šéfov väčšiu moc a postavenie – a to v strane aj v štáte. Lenže vo vnútrostraníckych intrigách ostrieľaný predseda strany ho rýchlo zakriakol a umravnil. Pripomenul mu, kto ho vychoval, kto mu dal priležitosť vyrásť, kto ho dal na kandidátku. Súkromne aj verejne mu odkázal, že je ešte mladý, že má byť trpezlivý, lebo teraz sú pri kariérnom postupe na rade iní služobne i vekom starší a zaslúžilejší súdruhovia a súdružky, ktorí už dlhé roky čakajú na svoje vyhliadnuté teplé miestečka. Mladý fešný sociálny demokrat aj zopár mesiacov či rôčkov počkal, prejavil značnú mieru trpezlivosti a vernosti voči strane a jej predsednictvu, ale keďže bol stále odstrkovaný a zaznávaný, tak sa naštval. Vo svojej mladíckej dychtivosti a nedočkavosti svoju rodnú stranu nakoniec zradil. Odišiel – a založil si svoju vlastnú stranu. Dal jej meno SMER, postavil sa na jej čelo a všakovakí tí migaši a magvaši a ďalší papaláši strany SDĽ (a KSS), ktorí mu bránili v raste a kariére, pomerne rýchlo skončili na smetisku dejín. Mladý Robert Fico plný energie v priebehu pár rokov rad za radom pohltil či zlikvidoval prakticky všetky ľavicové strany na Slovensku. Zväčša mu na to stačili len jeho voličské preferencie a výrečnosť, niekedy pridal aj drobné protislužby – ako napríklad pridanie pomlčky a dvoch písmen (SD) do názvu strany. A samozrejme, ešte sa u príslušných sponzorov zaručil vlastnou hlavou.

To bolo pred 20 rokmi. A teraz ako keby sa situácia opakovala. Pribudli nové osoby a mená, niektoré mená zostali ale ich vek, výzor a role sa zmenili či obrátili. Že by typický malokarpatský či slovenský fenomén? Nie. Vôbec tu nejde o žiaden špecifický slovenský jav. A vonkoncom to nie je nič nové. Presne podobné procesy prebiehali už v minulom storočí v mnohých sociálno-demokratických stranách. Aj sociálny demokrat je len človek. Sociálnym demokratom sa človek nerodí, ale postupne stáva, alebo aspoň sebadeklaruje. Akokoľvek silno a úprimne preferuje spoločné (celospoločenské, stranícke) záujmy a vlastnictvo pred individuálnymi (súkromnými), vždy v ňom driemu sebastredné, rodinné, kmeňové či frakčné inštinkty a čakajú na vhodnú chvíľu, aby sa prejavili.
Tak to bolo napríklad v Nemecku v 30-tych rokoch minulého storočia, keď bratovražedné boje medzi sociálnou a kresťanskou demokraciou ako aj v rámci samotnej sociálnej demokracie umožnili touto zaslepenosťou vnútornými nevraživosťami nástup fašizmu a Hitlera s následnou úplnou likvidáciu sociálnej aj kresťanskej demokracie.
Aj v našich končinách sa v rámci sociálno-demokratického politického priestoru diali podobné javy. Jaroslav Hašek, známy český spisovateľ silno ľavicovej orientácie spomína rozkol ba doslova až bratovražedný boj medzi frakciami sociálnej demokracie v Prahe. Dve susedné mestské organizácie sociálnej demokracie vo Vršoviciach a Záběhliciach sa v roku 1910 v dôsledku osobnej zášte (dnešní politológovia by to označili za personálne animozity) dokonca fyzicky napadli. Boli tam aj vybité zuby a nadtrhnuté uši. A pritom zo začiatku to tam vyzeralo celkom nevinne. Vršovickí súdruhovia dostali pozvánku od záběhlických súdruhov, aby k nim prišli v nedeľu na výlet. Keďže však vršovickí mali isté historické skúsenosti a pochybnosti o úprimnosti svojich susedov, poslali k nim v predvečer uvažovaného výletu na výzvedy (akože dohodnúť detaily stretnutia) svojho spoľahlivého člena – súdruha Polívku. Mal zistiť, či v tom nie je niečo nekalé. Súdruh Polívka misiu vykonal a následne na straníckom výbore vršovických referoval ako tam pochodil. Informoval, že bol príjemne prekvapený pohostinnosťou a prívetivosťou záběhlických súdruhov a že ho záběhlickí dokonca pohostili pivom.


„Soudruhu Polívko,“ ozval se předseda. „tys to od nich přijal?“
„Ano!“
„Soudruzi, odsedněme si od soudruha Polívky,“, řekl rozčileně předseda, „neboť jest poskvrněn“.

(c) Jaroslav Hašek: Dekameron humoru a satiry, Výlet soudruhu vršovických do Záběhlic, str. 242,  Praha, Československý spisovatel, 1968

 

—-

– Súdruhovia, odsadnime si od súdruha Pellegriniho, lebo je zradca. –
(c) Robert Fico, Bratislava 2020

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 413290x
Priemerná čítanosť článkov: 6888x

Autor blogu

Kategórie