Založ si blog

Vláda, parlament a zbrojný pas

Zbrojný pas – či správnejšie zbrojný preukaz – a vláda a parlament.  Čo to má spoločné?
Nič. Ale malo by mať. Podľa mňa určite.
Vysvetlím.
Na to, aby ste získali zbrojný pas, a potom na tomto základe mohli LEGÁLNE nosiť a prípadne aj použiť ZBRAŇ, musíte u nás aj v ďalších demokratických krajinách splniť viacero podmienok. Musíte dosiahnuť istý vek (mentálnu zrelosť), nesmiete mať žiaden vážny trestný záznam a mnoho ďalších. Medzi iným musíte tiež podstúpiť vyšetrenie klinickým psychológom.
Toto vyšetrenie musí objektívne potvrdiť, že máte dostatočné mentálne, emočné, inteligenčné, empatické, sociálne a charakterové predpoklady
na to, aby ste svoju zbraň nosili a prípadne použíli zodpovedne, s veľkou rozvahou a s vedomím všetkých dôsledkov, ktoré by jej použitie mohlo znamenať pre vás ale hlavne ostatných ľudí.
Zbraň, na vlastnenie a použitie ktorej vás zbrojný pas potom oprávňuje, totiž vždy okrem vašej ochrany potenciálne znamená aj ohrozenie zdravia a života iných ľudí v prípade, že by ste ju použili ZLE. Nevhodne, neprimerane, v zlom čase, na zlom mieste, voči nesprávnemu človeku. Že by ste s ňou narábali v afekte, v nepríčetnosti, nekontrolovane. NEZODPOVEDNE.

Za ostatné desaťročia ma pri sledovaní toho, ako sa správajú a čo vystrájajú naši najvyšší vládni, parlamentní a justiční činitelia, opakovane napadlo, prečo títo jedinci nemajú povinne zbrojný pas. Presnejšie, prečo nemajú za sebou objektívne psychologické vyšetrenie potvrdzujúce ich charakterové, inteligenčné, morálne a sociálne predpoklady pre používanie svojej moci. ZBRANE.

Vraví sa, že majetok, zdravie a životy občanov sú v ohrození vždy, keď zasadá vláda či parlament.

Chcel by som preto vážne navrhnúť, aby každý poslanec a člen vlády ešte pred tým, ako sa ide uchádzať alebo ujať svojho ústavného postu, POVINNE absolvoval aspoň také klinické psychologické vyšetrenie, ako je to pri žiadosti o zbrojný pas. Výsledok tohto klinického vyšetrenia by takýto uchádzač musel povinne predložiť tým, ktorí o jeho ústavnom poste rozhodujú. U poslancov sú to voliči – občania, u ministrov a ďalších činiteľov je to spravidla prezident či parlament. Iná – ešte lepšia – možnosť je povinné úplné zverejnenie výsledku takéhoto vyšetrenia – niečo ako transparentný účet politických strán pri voľbách.

Niet totiž pochýb, že vláda a parlament majú v rukách moc a zodpovednosť, ktorá je spôsobilá pri nevhodnom, nesprávnom a nezodpovednom použití spôsobiť mnohonásobne väčšie škody na zdraví a životoch, ako nejaký pištoľník s revolverom či poľovník s brokovnicou.
Rovnaké pravidlo povinného psychologického vyšetrenia by sa malo vzťahovať aj na sudcov všetkých stupňov.

Pozn. Myslím to vážne.

OČKOVANCI A PREKONANCI

20.11.2021

Je to jasné. Treba nám rozšíriť slovnú zásobu. Slovník slovenského jazyka. Počas pandémie Covidu sa v tzv. úradnej reči dnes už veľmi často objavuje slovné spojenie označujúce človeka, ktorý je zaočkovaný (proti COVIDu) a potom ďalšiu veľkú skupinu jedincov, ktorí chorobu (COVID) prekonali. Viacslovné formulácie označujúce takýchto jednotlivcov sú dosť [...]

Matovič – inficovaný, zmyslov zbavený

17.04.2021

Znova som raz zhrešil. Porušil som svoju vlastnú prísahu. A zasa som raz sledoval tlačovú besedu nášho spasiteľa. Deväťbolestného Jegora Pomätenoviča ONaNO-a, patróna Slovenska. Nechcem teraz rozoberať obsah a formu jeho vyhlásení ani to, prečo zasa tak vystrájal. Mňa zaujal najmä jeho aktuálny zdravotný stav. Chudáčik. Mal oči plné sĺz a ústa plné nenávisti a [...]

Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte.

28.03.2021

„Odpúšťam vám. Ale draho to zaplatíte!“ Povedal svojho času Vasiľ Biľak – blahej pamäti. Bolo to po tzv. normalizácii, krátko po tom, ako zdravé jadro komunistickej strany porazilo oportunistov a revizionistov. „Odpúšťame vám, súdruhovia. Odpúšťame, ale nezabúdame.“ A ešte dávno – takmer 300 rokov – pred Vasiľom tieto slová [...]

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

johanpp

Všetci nemôžu byť filozofmi, ale každý by mal vo vlastnom záujme aspoň desať minút denne rozmýšľať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 413911x
Priemerná čítanosť článkov: 6899x

Autor blogu

Kategórie